Update aardbeien oktober 2024
Deze week wordt het aanzienlijk warmer dan afgelopen weken. De najaar migratie van luizen uit diverse gewassen naar aardbeien vindt nu plaats. Let dus op en behandel tijdig. De druk van witziekte blijft aanwezig. Op een regelmatig interval van 7-10 dagen behandelen blijft aangeraden. Voeg regelmatig een curatief middel zoals Topaz toe aan een preventief middel zoals Flint.
De druk van schimmelziekten zoals Phytophthora blijft door de vele regen van afgelopen weken hoog. Blijf dus regelmatig behandelen. De bloemaanleg is volop bezig. Blijf de bemesting goed opvolgen totdat de bloemaanleg voorbij is.
Witziekte/ echte meeldauw in junidragers
Droge periodes, gematigde temperaturen tussen 18-26°C en een hoge relatieve vochtigheid van >70% (dauw) zijn ideale infectiecondities voor witziekte. Het is aangewezen om een preventief schema aan te houden. In volle groei is een behandeling minstens om de 7-10 dagen aangeraden. Combineer een curatief middel zoals TOPAZ met een preventief middel zoals FLINT 50WG, TAKUMI, of CANDIT. Nimrod 250 EC kan afzonderlijk worden gebruikt (preventief + curatief).
Ons advies:
TOPAZ 5 mL/are
+ FLINT 50 WG 1,5 g/are
of
+ TAKUMI 1,8 mL/are
of
+ CANDIT 3 g/are
of
NIMROD 250EC 10 mL/are
Opmerkingen:
Candit: max. 3x/teelt, interval 10 dagen
Topaz: max. 4x/teelt, interval 10 dagen
Takumi: max. 2x/teelt, interval 10 dagen
Flint 50WG: max. 2x/teelt, interval 7-10 dagen
Nimrod 250EC: max. 2x/teelt, interval 10 dagen
Bladluizen, witte vlieg, spint, aardbeimijten en rupsen
Het is groeizaam weer voor de planten. In het najaar vindt er vaak een migratie plaats van witte vlieg en bladluizen van omliggende gewassen en onkruiden naar aardbeien. Behandel tijdig met een gepast middel zoals Movento of Tepekki. Let ook op met de aardbeimijt. Deze kan enkel nog worden behandeld met Milbeknock. De erkenning van Acaramik in openlucht is sinds 1 oktober 2024 vervallen. Ook rupsen kunnen nu regelmatig voorkomen, controleer tijdig het hart van de plant. Zorg dat het gewas vrij van insecten de winter in gaat zodat het voorjaar zuiver kan worden gestart.
Ons advies:
Luizen, witte vlieg, vroege stadia bonenspint, aardbeimijt
MOVENTO 100SC (max. 2x/teelt) - 10 mL /are
Enkel Luizen
TEPPEKI (max. 2x/teelt) - 1.4 g/are + Trend 90 Of PIRIMOR (max. 2x/teelt) - 4 g /are + Trend 90 + Trend 90
Aardbeimijt, bonenspint
MILBEKNOCK (max. 3x/teelt) - 5 mL /areRupsenXENTARI10 g/are + Trend 90 Of KARATE ZEON 0.75 ml/are
Wortelziekten in aardbei
In aardbeien vormen wortelziekten zoals Phytopthora regelmatig een groot probleem. De laatste jaren steekt echter dwergroei steeds meer de kop op en dit bij verschillende rassen. Uit recentelijk onderzoek werd nogmaals aangetoond dat dwergroei veroorzaakt wordt door een complex van wortelziekten (zwartwortelrot complex). Denk maar aan Rhizoctonia Fragariae, Cylindrocarpon Destructans, Fusarium, Phythium en (neo)pestalotiopsis. Het zijn vaak zwakteschimmels die toeslaan wanneer de plant in stress staat (veroorzaakt door droogte, verslemping grond (wateroverlast), herbicidenbehandelingen, etc) of infecteren via toegangspoorten veroorzaakt door aaltjes of emelten. Blijf op regelmatige basis behandelen tegen wortelziekten. Zeker nu het regelmatig zeer nat is.
Ons advies:
Wortelziekten
PARAAT (max. 3x/12mnd) 0,1 g/pl of 40 g/100L water (aangieten met 250 ml oplossing/plant) Opgebruik teler: 20/5/2025
Of
ALIETTE WG (max. 3x/ 12mnd) 50 g/ are (spuiten)
Of
RIDOMIL 25 WP (max. 1x/12 mnd) 15 g/are (via druppelirrigatie) (enkel onder bescherming)
Of
PREVICUR ENERGY (max. 1x/12 mnd) 80 ml/100 L (max. 2.36 L/ha) (enkel plantopkweek)
Of
REVUS (max. 6x/ 12 mnd, interval 14 d) 6 ml/are (spuiten) (enkel plantopkweek)
Of
PROPLANT (max. 6x/ 12 mnd, interval 10 d) 15 ml/are (interval 10 dagen) (enkel plantopkweek)
Stimuleren wortelgroei
OPTIMA ROOT
Moederplanten: 1 x 10 L/ha of wekelijks 5 L/ha tot week voor stekplukken
Op trayplanten: 3-5 x 5 L/ha met fungicide, interval 14 d
Bij uitplanten productieplanten: 2 x 10 L/ha met fungicide, interval 14 d
Doordragers: 10 L/ha, maandelijks herhalen
Bladbemesting en fertigatie in vollegrond
De bemesting moet nu op een goed niveau worden gehouden tijdens de bloemaanleg. Fertigatie via druppelbevloeiing kan met vaste meststoffen of vloeibare meststoffen. Er is ook nog de keuze tussen samengestelde en enkelvoudige meststoffen. Een mogelijke strategie is de afwisseling van kalknitraat met bitterzout of magnesiumnitraat. Een completere oplossing is de afwisseling van Agrolution special 313 met bitterzout of magnesiumnitraat. Het gewas neemt nu gemiddeld 5 eenheden stikstof per week/ha op. Probeer niet te veel in 1 keer te geven om zoutstress te vermijden. Bij de dosering hou rekening met de stikstof die mogelijks vrijkomt via mineralisatie van voorgaande teelten. Nog beter is bemesting op basis van een bodemstaal! Bladbemesting kan met Bladaspor en aminozuren zoals Aphasol. Bladbemesting zorgt voor een mooie bladstand en dit komt de bloemaanleg zeker ten goede.
Ons advies:
Wortelbemesting via fertigatie
AGROLUTION special 313 1-2 g/plant
NPK: 14-7-14 + 14 CaO + sporenelementen (ijzer, mangaan, zink,…)
Afwisselen met
BITTERZOUT of MAGNESIUMNITRAAT 1-2 g/plant
Bladbemesting
BLADASPOR 25g/are
NPK: 20-20-20 + sporenelementen
en/of
APHASOL 30-50 ml/are
Voor vragen kan u steeds terecht bij uw Sanac-vertegenwoordiger.